Najlepsze racuchy z jabłkami i śliwkami.

Przepis bardzo łatwy i gdyby nie czekanie, aż wyrośnie ciasto był by ekspresowy. Testowałam różne przepisy i różne proporcje ale nie zawsze wychodziły tak dobre jak te. 
Z czystym sumieniem polecam poniższy przepis, nawet tym którzy już wiele razy próbowali i nie wychodziło. Tym razem się uda :) bo racuszki są pyszne, puszyste i chrupiące, wypróbujcie ze śliwką bo smakują obłędnie.
Składniki:
- około 0,5 kg mąki w tym około szklanka mąki krupczatki,
- 2 szklanki ciepłego mleka,
- opakowanie suchych drożdży 7 g
- jajko 1 -2 sztuki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 3 łyżki roztopionego masła,
- szczypta soli
- pół łyżeczki cynamonu - opcjonalnie
- jabłka lub śliwki 

1.Wszystkie składniki łączymy na gładką gęstą masę, odstawiamy na 30-40 minut. 
2. W międzyczasie kroimy jabłka w kostkę a śliwki drylujemy i przekrawamy każdą połówkę na 2 części.
3. Jabłka łączymy z ciastem -  smażymy na rozgrzanym oleju z 2 stron, ciasto na patelnię nakładamy zmoczoną łyżką.
4. Jeśli robimy racuchy ze śliwką to  na rozgrzany olej nakładamy ciasto i na wierzch układamy po dwa plastry śliwki - smażymy z dwóch stron.
5. Podajemy obsypane cukrem pudrem.

Komentarze