Leczo wegetariańskie

Składniki:
- pieczarki około 350 g
- cukinia około 0,5 kg
- papryka czerwona 1 szt.,
- papryka zielona 1 szt.,
- fasolka szparagowa około 2 garści,
- cebula 1 szt.,
- czosnek 2 ząbki
- dojrzałe pomidory około 4 szt.
- pęczek natki pietruszki,
- przyprawy i zioła: sól, pieprz, oregano, majeranek, papryka wędzona, rozmaryn, liść laurowy i ziele angielskie.


1. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju, gdy się zrumieni dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, solimy i smażymy do odparowania wody. Podsmażone pieczarki przekładamy do garnka.
2. Na tej samej patelni dalej smażymy cukinię pokrojoną w kostkę, doprawiamy przyprawami i ziołami, smażymy około 4 minuty i przekładamy do garnka do pieczarek.
3. Oddzielnie w garnku gotujemy w osolonej wodzie fasolkę, ugorowana przedkładamy do smażonych warzyw.
4. Na koniec smażymy sparzone i pokrojone pomidory, gdy się rozpadną dodajemy pokrojone w kostkę papryki i doprawiamy ziołami i przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smażymy około 5 minut.
Dodajemy do pozostałych warzyw.
5. Mieszamy wszystkie warzywa w garnku, dusimy około 5 minut lub dłużej - w zależności czy lubimy twardsze warzywa czy takie, które się rozpadają. Doprawiamy i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami, kaszą, ryżem, makaronem  lub z pieczywem.

Komentarze