Vegańskie placuszki z cukinii i ziemniaków



 Składniki:
- duża cukinia,
- 3 -4 ziemniaki,
- cebula,
- 2 -3 ząbki czosnku ,
- sól, pieprz,
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy lub pszennej
- olej do smażenia.










Kotleciki wegańskie bo nie miałam w domu jajka.
Cukinie ścieram na małych oczkach - w mikserze mam tarczę na której wychodzą cieniutkie niteczki. Startą cukinie solę 1 łyżeczką i odstawiam na chwilę.
Ziemniaki ścieram jak cukinie, i przekładam na sitko z miską.
Cukinia jak chwilę poleżała to trzeba  wycisnąć - ma bardzo dużo wody. Odciśniętą cukinie przekładam do miski, dodaję starty czosnek i cebulę, pieprz , ziemniaki z sita , a z miski spod ziemniaków odlewam wodę a skrobię, która zebrała się na dole dodaje do cukinii. Dodaję mękę i doprawiam jeśli jest potrzeba. Smażę małe placki na rozgrzanym oleju, najpierw na wolnym ogniu a pod koniec podkręcam, żeby były chrupiące. Podawać ze śmietaną sojową lub zwykłą.
 -

Komentarze