Piróg biłgorajski

Tak, to jest danie które lubimy - na ciepło i na zimna, z sosem pieczarkowym i z barszczykiem czerwonym lub kefirem.

Ciasto: (robić w dniu pieczenia i gdy farsz jest gotowy)
- kostka masła
- około 3 szkl. mąki
- opakowanie drożdży suszonych
- śmietana - na oko
- sól około 1/2 łyżeczki, cukier około 2 łyżeczek
- 1 jajko
Mąkę posiekać z masłem, do około 3 łyżek śmietany dodać drożdże, sól, cukier. Do maki z masłem dodać jajko, śmietanę i zagnieść, gdyby nie chciało się kleić dodawać po troszku śmietany aż powstanie zwarte ale nie klejące ciasto. Podzielić na 2 części, rozwałkować na papierze do pieczenia i wyłożyć spód, 2-gim kawałkiem przykryjemy farsz.
Farsz: (dobrze zacząć robić na wieczór )
- 4 torebki kaszy gryczanej
- jedna torebka kaszy orkiszowej można pominąć i  dać 5 torebek kaszy gryczanej
- około 0,5 kg ziemniaków ugotowanych nie odcedzonych
- około 400 gram sera białego
- 1 szklanka śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 5 jajek
- opcjonalnie śmietanka 36 % około 3/4 szklanki
- sól, pieprz,
- cebulka podsmażona
 Ugotowane ziemniaki utłuc, (w zależności czy wolicie żeby farsz był wilgotny - nie odlewać wcale wody lub bardziej suchy- odlać wodę tak żeby równo z ziemniakami była, trzeba wyczuć, )ja nie odlewam wcale. Do gorących i dobrze posolonych ziemniaków, pogniecionych dodać kaszę pomieszać i około 2-3 minuty grzać mieszając, dodać olej i masło. Przykryć pokrywką i wypiekać- zawinąć gorące w gazety i koc, zostawić na parę godzin najlepiej na całą noc. Rano Widelcem wymieszać farsz dodać pieprz i ewentualnie sól, ser biały, śmietanę i śmietankę, podsmażoną cebulkę,wymieszać dodać jaja i wyłożyć na pierwszy placek, przykryć farsz 2 gim plackiem. Piec w nagrzanym piekarniku na 180 stopni około 1 godz. 30 minut - 1 godz. 40 minut. Gdyby przyrumienił się za bardzo przykryć papierem do pieczenia.

Podawać z tym co lubicie. Sos pieczarkowy w moich przepisach. Smacznego ,mniam mniam
Doskonałe na obiad z sosem, na przekąskę z barszczykiem lub z kefirem. Dobre dla gości bo jest dużo i syte.
Na następny dzień jak chce podać na ciepło to kroje na kawałki i na suchej patelni pod przykryciem podgrzewam około 20 minut na bardzo malutkim ogniu.

Komentarze