Wegańska fasolka po bretońsku

Fasolka takie tradycyjne danie mimo braku boczku i innych mięsnych dodatków smakuje wszystkim.
Składniki:
- opakowanie białej fasoli (fasolę zalać wodą i odstawić na noc )
- marchewka, pietruszka, seler
- sól, pieprz, papryka ostra, papryka wędzona słodka. ziele angielskie, liść laurowy, kostka warzywna
- cebulka podsmażona, ząbek czosnku
- koncentrat pomidorowy
- olej ,maka na zasmażkę
Po namoczeniu fasoli opłukać i zalać świeżą wodą,liść i ziele,  gotować -  jak zacznie robić się miękka dodać warzywa. Gdy warzywa i fasola będą już mięciutkie dodać przyprawy oprócz wędzonej papryki oraz podsmażoną cebulę i czosnek, koncentrat - wedle uznania.
Jeśli lubicie gęstą fasolkę to można dodać zasmażkę, na suchej patelni podprażyć mąkę, jak zacznie się rumienić dodać olej, powstanie dość gęsta pasta, wrzucić zasmażkę do fasolki i zagotować. Na koniec doprawić papryką wędzoną, najlepiej przed samym podaniem żeby był wyczuwalny aromat wędzonki.

Komentarze