Paszteciki z soczewicą, szpinakiem i wędzonym twarogiem.


 Składniki na ciasto:

- 1 kostka masła,

- około 3 szkl. mąki pszennej,

- opakowanie drożdży suszonych (około 7g),

- śmietana 3 duże łyżki,

- sól 1 płaska łyżeczka,

-  cukier około 2 łyżeczki,

- 1 całe jajko,

- 1 żółtko (białko odkładamy do smarowania),

- 50 ml ciepłej wody lub mleka,

1. Mąkę posiekać z masłem, dodać sól, jajko i żółtko.

2. Do ciepłego mleka dodać cukier i suche drożdże, wymieszać i odstawić na 10 minut.

3. Do ciasta dodać śmietanę oraz rozczyn, zagnieść ciasto i odstawić na 40 minut, w ciepłe miejsce.

 

Farsz z soczewicy:

-  około pół szklanki soczewicy,

- pół cebuli,

- liść laurowy, ziele angielskie,

- sól, pieprz, sos sojowy,

- czarnuszka,

- 2 łyżki bułki tartej - opcjonalni

1. Soczewicę gotujemy do miękkości z listkiem laurowym i zielem angielskim - po ugotowaniu zioła wyjmujemy.

2. Soczewicę rozdrabniamy widelcem lub przekręcamy przez maszynkę, dodajemy usmażoną pokrojoną w kostkę cebulę, doprawiamy.

3. Gdyby soczewica była zbyt wilgotna dodajemy bułkę tartą, która wchłonie wilgoć.

 

Farsz ze szpinaku:

- 400 g świeżego szpinaku (może być mrożony),

- około 100 g fety lub serek śmietankowy/ kanapkowy,

- 2 ząbki czosnku,

- koperek,

- sól, pieprz,

- kilka kropli soku z cytryny,

1. Szpinak smażymy na suchej patelni do momentu odparowania wody, studzimy na sitku i odciskamy nadmiar płynów, bo mimo smażenia zawsze jeszcze jak stygnie to trochę wody się odsączy.

2.  Po ostygnięciu łączymy pozostałe składniki. Przy użyciu fety - ostrożnie z solą.

Farsz z twarogu wędzonego:

- twaróg wędzony,

- sól, pieprz,

- kminek,

- odrobina serka śmietankowego/ kanapkowego lub śmietana,

Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy śmietany lub serka, tyle aby konsystencja była zwarta ale pozwalała się rozprowadzić, doprawiamy.

 Wykonanie:

Ciasto dzielimy na 4 części, każdą część rozwałkujemy, na podłużny pas - prostokąt, wykładamy farsz, zlepiamy boki. Powstały rulon dzielimy na małe porcje. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do lodówki na około 15 minut. Następnie, przed włożeniem do piekarnika smarujemy pozostawionym białkiem i  posypujemy ziołami.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C,  przez około 20 minut.

Smacznego !

Komentarze