Seleryba po grecku

 



Składniki:

- 1 bulwa selera,
- 2-3 szt. alg nori,
- 3 marchewki,
- 1 pietruszka korzeń,
- 1 biała część pora,
- koncentrat pomidorowy około 5-6 łyżek,
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona, przyprawa do ryb, 
- sok z cytryny,
- odrobina mleka do namaczania płatków nori,
- mąka,
- wywar do duszenia warzyw lub woda około 2 szklanki,

Wykonanie:
1. Obraną bulwę selera kroimy na pół i każdą połówkę na półkola mniej więcej o grubości 1,5 cm, gotujemy, można użyć seler z wywaru gotowanego na zupę.
2. Po ugotowaniu posypujemy seler przyprawami, zostawiamy do przestygnięcia.
3. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce na dużych oczkach, por kroimy drobno, warzywa smażymy przez chwilę na oleju. Podlewamy wywarem lub wodą oraz dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy pod przykryciem przez około 20 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami, ewentualnie sokiem z cytryny gdyby warzywa były za słodkie.
4. Płatki nori drzemy na kawałki, na chwilę zanurzamy w mleku i owijamy kawałki selera, obtaczamy w mące i smażymy.
5. Połowę duszonych warzyw przekładamy do naczynia do zapiekania, układany naszą selerybę, przykrywamy pozostałymi warzywami.
6. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 st. C.


Komentarze

Popularne posty