Wytrawna tarta

 


















Składniki na kruche ciasto:
- 130 g masła
- 150 g mąki pszennej
- 30 g mąki krupczatki
- 2 żółtka
- pół łyżeczki soli
- szczypta cukru
 
Pozostałe składniki:
- 500 g szpinaku
- 390 g jogurtu  naturalny
- puszka czerwonej fasoli
- 2 jaja
- pęczek koperku
- kilka sztuk czarnych oliwek
- kilka sztuk suszonych pomidorów
- łyżeczka kaparów
-  200 g ser feta
- 10 pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz,
- 3 ząbki czosnku
Wykonanie
1. Do miski wsyp mąkę pszenną i krupczatkę, dodaj żółtka, zimne masło pokrojone w kostkę, cukier i sól. Wyrób ciasto, zwiń w kulkę i schowaj do lodówki zawinięte w folię na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto równo rozwałkuj między dwoma papierami do pieczenia i przełóż na blaszkę. Piekarnik rozgrzej do 180 st, góra- dół. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do gorącego piekarnika na około 15 minut.
2. W misce wymieszaj jogurt, jajka, odrobinę soli, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwki, pokrojone suszone pomidory, kapary, fasolę czerwoną, posiekany koperek, pokrojony w kostkę ser feta, szpinak ( szpinak wcześniej odparuj na patelni i odciśnij z nadmiaru wody na sitku).
Farsz wylej na podpieczone ciasto na wierzch połóż pokrojone pomidorki koktajlowe.
Piecz przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Komentarze