Paszteciki.


Składniki na ciasto:
- 550 g mąki pszennej,
- 3 jajka,,
- 8 g suchych drożdży ,
- 80 g masła,
- 250 ml mleka
- 1,5 łyżki cukru,
-1/4 łyżeczki soli,

1. Białka oddzielamy od żółtek i odkładamy na później do smarowania pasztecików.
2. Do miski lub kielich miksera dodajemy: mąkę, żółtka, drożdże, ciepłe mleko, cukier, sól. Wyrabiamy ręcznie lub hakiem ciasto. Gdy składniki już dobrze się połączą dodajemy ciepłe roztopione masło i ponownie wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 - 1,5 godziny.
3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice, wyrabiamy około 1 minuty i dzielimy na 2 części.

Składniki na farsz I:
- 1 cebula,
- 200 g pieczarek,
- pół szklanki zielonej soczewicy,
- zioła i przyprawy: czarnuszka, sól, pieprz, sos sojowy, papryka słodka, kminek
1. Soczewicę płuczemy i wrzucamy na wrzącą niesoloną wodę, gotujemy około 25 minut.
2. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, smażymy na oleju, doprawiamy przyprawami.
3. Łączymy składniki farszy, delikatnie blendujemy, ale nie na jednolitą masę.
4. Na rozwałkowany płat ciasta w kształt prostokąta wykładamy farsz i równo rozprowadzamy zostawiając brzegi do posmarowania białkiem. Zwijamy w rulon, tniemy na na około 2,5 cm pasy/ paszteciki.
5. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut.
6. Na papierze do pieczenia układamy paszteciki i smarujemy białkiem, posypujemy czarnuszką.
7. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st C, termoobieg, pieczemy około 18 minut, aż się zrumienią.

Składniki na farsz II:
- 1 cebula,
- 200 g pieczarek,
- 15 dag sera żółtego,
- zioła i przyprawy: oregano, suszone pomidory, sól, pieprz, czosnek, papryka ostra, bazylia, lubczyk, cząber,
- ketchup lub sos pomidorowy/pesto pomidorowe.
1. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, smażymy na oleju, doprawiamy przyprawami.
2. Gdy pieczarki przestygną dodajemy starty ser.
3. Na rozwałkowany płat ciasta w kształt prostokąta wykładamy sos pomidorowy na to  farsz i równo rozprowadzamy zostawiając brzegi do posmarowania białkiem. Zwijamy w rulon, tniemy na około 2,5 cm pasy/ paszteciki.
5. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut.
6. Na papierze do pieczenia układamy paszteciki i smarujemy białkiem, posypujemy bazylią lub oregano.
7. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st C, termoobieg, pieczemy około 18 minut, aż się zrumienią.

Paszteciki podajemy z sosem czosnkowym w wersji a'la pizza, a z barszczykiem czerwonym te z soczewicą.

Komentarze