Chałka.

3,5 szklanki mąki pszennej typu 500-550
2 jajka
60 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
60 g masła
Pół łyżeczki soli
1 szklanka ciepłego mleka
 1 opakowanie cukru wanilinowego
7 g suchych drożdży
Kruszonka (20 g masła, 2 łyżki cukru, pół szklanki mąki)

1.Mąkę, drożdże, cukier, jedno całe jajko i żółtko (białko odłożyć na później) przełożyć do miksera z końcówką - hak,  włączyć najmniejsze obroty.
2. Podgrzać mleko, ale tylko żeby było ciepłe nie gorące, małym strumieniem wlewać do miski miksera lub do miski i mieszać łyżką.
3. Następnie roztopić masło i wlewać małym strumieniem tak jak mleko.
4. Podkręcić mikser lub wyrabiać ciasto aż będzie odchodziło od dłoni.
5. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce i przykryć folią lub ściereczką na około 1,5 godziny.
6. Ciasto po wyrośnięciu ponownie wyrobić i podzielić na 4 lub 8 równych części.
7. Z każdej części dłońmi rozwałkować długie ruloniki.
8. Z czterech części robimy warkocz.
9. Pozostawiamy plecionkę pod przykryciem na 15 minut, wykładamyy na blachę pokrytą papierem do pieczenia, smarujemy pozostawionym roztrzepanym białkiem i posypujemy kruszonką.
10. Pieczemy w temperaturze 175 st.C góra- dół przez 20 minut, następnie zmieniamy na termoobieg na 15 minut.
11. Smacznego !



Komentarze