Pasztet z soczewicy i selera

Składniki:
- 250 g zielonej soczewicy,
- 100 g korzenia selera,
- 400 g pieczarek
- cebula 1 szt
- czosnek 2 ząbki
- jaja 5 szt
- kasza manna około pół szklanki
- bułka tarta około pół szklanki
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do pizzy, majeranek, Vegeta, lubczyk, kminek, łyżka musztardy francuskiej, łyżka sosu sojowego

1. Soczewicę zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Rano przelewamy na sicie świeżą wodą. Gotujemy z liściem laurowy i zielem angielski, lubczykiem oraz selerem do miękkości.
2. Pieczarki, cebule i czosnek kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na oleju, doprawiamy Vegetą i przyprawą do pizzy. Smażymy do momentu odparowania pieczarek
3. Odsączoną soczewicę, seler i pieczarki blendujeny na gładką masę, dodajemy pozostałe przyprawy i sprawdzamy smak.
4. Jajka miksujemy ze szczyptą soli na puszystą masę.
5. Łączymy obie masy oraz bułkę tartą i kaszę manną,  przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem oraz posypanej bułką tartą .
6. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 180 st C, przez około 1 godzinę i 15 minut- termoobieg.
7. Część pasztetu po upieczeniu i przestygnięcia zamroziłam, po rozmrożeniu świetnie nadaje się do obiadu zamiast kotletów lub do pieczywa z odrobiną chrzanu.

Komentarze