Brokuł z chrzanem

Jeśli znudziło was już połączenia: brokuł plus czosnek to zachęcam do skosztowania brokuła z sosem chrzanowy.

Składniki:
- brokuł 500 g
- ser feta około 100 g lub tofu
- 2 pomidory
- makaron około 300 g
- cebula 1 sztuka
- marchewka 2 sztuki
- 4 łyżki jogurtu greckiego lub jogurtu sojowego
- 1 łyżka śmietany - można pominąć
- 1 łyżeczka chrzanu tartego
- do smaku: sól, pieprz, sok z cytryny , szczypta cukru, koperek

1. Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy około 2 minuty we wrzącej i osolonej wodzie
2. Makaron gotujemy al'dente.
3. Cebule kroimy w drobną kostkę, smażymy na oleju, dodajemy sparzone i obrane ze skórki, drobno pokrojone pomidory oraz obraną i pokrojoną w talarki marchewkę. Doprawiamy solą i pieprzem i szczypta cukru. Dusimy pod przykryciem  około 12 minut.
4. Ściągamy pokrywkę i przez chwilkę smażymy, dodajemy odcedzone brokuły i makaron, mieszamy, podkrecamy ogień i dodajemy pokruszoną fetę.
5. Sos chrzanowy: łączymy jogurt z chrzanem, sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, posypujemy posiekanym koperkiem.

Komentarze

Popularne posty