Kotlety z zielonej soczewicy i kaszy.











Składniki:
- szklanka zielonej soczewicy,
- torebka kaszy gryczanej palonej
- jedna duża cebula
- jeden ząbek czosnku
- pół marchewki
- kawałek selera
- 1/4 korzenia pietruszki
- 3 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, ostra papryka
- jedna łyżka octu balsamicznego
- natka pietruszki
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki bułki tartej
- bułka tarta do obtoczenia  kotletok
1. Soczewicę płuczemy zalewamy
dwiema szklankami wody, dodajemy 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, pokrojoną marchewkę, seler i pietruszkę.
Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Zdejmujemy z palnika , przykrywamy pokrywką i zawijamy w koc na około 3-4 godziny.
2. Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
3. Cebulę drobno kroimy i smażymy na złoty kolor, pod koniec dodajemy pokrojony ząbek czosnku
4. Odsączoną soczewicę , warzywa, kaszę , cebule blendujeny, ja nie robię dokładnie zmielonej masy
5. Dodajemy przyprawy, mieszamy, w razie konieczności doprawiamy, dodajemy mąkę i bułkę tartą , formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy.


Komentarze

Popularne posty