Kotlety z zielonej soczewicy i ryżu.

Składniki:
- szklanka zielonej soczewicy,
- woreczek ugotowanego ryżu,
- jedna cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, pół łyżeczki majeranki i oregano, papryka ostra,
- opcjonalnie jedno jajko,
- 3 łyżki mąki kukurydzianej,
- bułka tarta do obtoczenia,
- natka pietruszki,

1. Soczewicę gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim około 25 minut, solimy po ugotowaniu ale przed odlaniem wody.
2. Ryż gotujemy zogodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
3. Cebulę smażymy na złoty kolor na koniec smażenia dodajemy pokrojony czosnek i przyprawy, wyłączamy i zostawiamy do ostygniecia.
4. Łączymy razem soczewicę, ryż, cebule i blendujeny, dodajemy jajko i mąkę, natke pietruszki,dokładnie mieszamy, doprawiamy.
5. Rolujemy małe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej, smażymy na oleju.
6. Surówka z marchewki z chrzanem i śmietaną.

Komentarze

Popularne posty