Pierożki z ciasta filo
Składniki:
- opakowanie ciasta filo
- szpinak baby 200g
- ser feta 200 g
- serek śmietankowy 2 łyżki
- 5-6 szt. suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
- koperek
- pieprz, łyżeczka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
1. Szpinak smażymy na oleju z pomidorów suszonych, gdy odparuje dodajemy drobno posiekane suszone pomidory.
2. Przestygnięty szpinak przekładamy na sitko, żeby pozbyć się soków, dociskamy łyżką.
3. W misce rozdrabniamy widelcem ser feta, dodajemy posiekany koper, sok z cytryny, odsączony szpinak z pomidorami suszonymi, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek.
4. Ciasto filo rozkładamy na blacie w poziomie i tniemy na paski o szerokości około 7 cm, rozdzielamy.
5. Pojedynczy pasek smarujemy oliwą i przykładamy drugi pasek, na dole nakładamy farsz i zawijamy rożek, przekładamy do góry i tak do końca paska. Z pozostałymi paskami robimy tak samo.
6. Piekarnik nagrzewamy na 180 st. C pierożki smarujemy oliwą i pieczemy przez około 12 minut- do zrumienienia.
Komentarze
Prześlij komentarz