Pierożki z ciasta filo

Składniki:

- opakowanie ciasta filo

- szpinak baby 200g

- ser feta 200 g

- serek śmietankowy 2 łyżki

- 5-6 szt. suszonych pomidorów w zalewie z oliwy

- koperek 

- pieprz, łyżeczka soku z cytryny

- 2 ząbki czosnku


Wykonanie:

1. Szpinak smażymy na oleju z pomidorów suszonych, gdy odparuje dodajemy drobno posiekane suszone pomidory.

2. Przestygnięty szpinak przekładamy na sitko, żeby pozbyć się soków, dociskamy łyżką.

3. W misce rozdrabniamy widelcem  ser feta, dodajemy posiekany koper,  sok z cytryny, odsączony szpinak z pomidorami suszonymi, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. 

4. Ciasto filo rozkładamy na blacie w poziomie i tniemy na paski o szerokości około 7 cm, rozdzielamy.

5. Pojedynczy pasek smarujemy oliwą i przykładamy drugi pasek, na dole nakładamy farsz i zawijamy rożek, przekładamy do góry i tak do końca paska. Z pozostałymi paskami robimy tak samo.

6. Piekarnik nagrzewamy na 180 st. C pierożki smarujemy oliwą i pieczemy przez około 12 minut- do zrumienienia.



Komentarze